Stereotaktisk biopsi - Patientinformation

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning

Ved en stereotaktisk biopsi kan man tage vævsprøve fra svulster eller andre forandringer i hjernen. Hvis man ud fra scanningen vil anbefale operativ fjernelse af forandringen vil man opnå vævsprøven herved. Det er ikke noget problem at svulsten ligger dybt idet en tynd stump kanyle ikke laver megen skade når den går igennem hjernevævet. Nervefibrene bliver skubbet til side. Der er ikke nogen følesans i hjernen så indgrebet kan foretages i lokalbedøvelse. Når kanylen er inde i svulsten skæres et lille stykke væv af ved at suge det ned i en fordybning i kanylen. Herved er der en lille risiko for blødning. Ved ondartede svulster er risikoen 2-3% og ved godartede forandringer er risikoen under 1%. En blødning kan give alvorlige symptomer og evt kræve en operation. Ved større svulster kan man med meget høj sandsynlighed opnå en diagnose, mens der ved små svulster eller lette forandringer i hjernevævet er en risiko for at man ikke kan stille diagnosen.

Teknikken består i at montere en ramme på hovedet som kan fungere som koordinatsystem og ses på en scanning så koordinaterne kan aflæses og rammen indstilles så et rør peger mod hovedet i den rigtige retning.

Først skrues rammen på hoved. Der lægges lokalbedøvelse fire steder. Det gør ondt, specielt når væsken sprøjtes ind. Herefter skrues de spidse skruer ind så de presser sig ind i kraniet så rammen sidder fast.

BRW-hoved.jpg

Der udføres en CT-scanning på operationsstuen. Koordinaterne beregnes. Ekstraudstyr sættes på rammen og koordinaterne indstilles. Der lægges lokalbedøvelse og huden åbnes med et snit på 5mm. Der bores et hul i kraniet på 3mm. Kanylen føres ind og der tages et par prøver. Rammen kan nu afmonteres. Man bliver observeret et par timer og skal overnatte på hospitalet. Evt vil noget af prøven blive undersøgt hurtigt så man kan få et foreløbigt svar med det samme. Men den endelige undersøgelse af vævet foreligger først efter en uge. Der bliver sat et sting i huden og det skal fjernes efter 5-7 dage.

Neurokirurgisk kliniks infromationspjece