Gyrus cingularis

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning

"Bueformet kortikal gyrus på de to cerebrale hemisfærers medialside, over corpus callosum. Klassificeres som paleokortex, en form for overgangskortex mellem den primitive archikortex og neokortex med fuld lagdeling, og som limbisk eller paralimbisk kortex, se limbiske system. Læsioner i den anteriore del kan give nedsat initiativ, i svære tilfælde akinetisk mutisme, og mange andre forstyrrelser i målrettet adfærd (Gade, 2009). Den anteriore dels funktioner har været genstand for mange undersøgelser med billeddannelsesteknikker (PET og fMRI), som ligeledes har vist væsentlige funktioner i kontrol af voluntære handlinger - både i kraft af monitorering af adfærden og fejlretning. Den mest ventrale del spiller en rolle i emotioner, og både angst og depression er forbundet med dysfunktion i den anteriore gyrus cingularis.

Litteratur:

Gade, A. (2009). Forstyrrelser i motivation og målrettet adfærd. I A. Gade, C. Gerlach, R. Starrfelt, & P.M. Pedersen (red.) Klinisk neuropsykologi. København: Frydenlund."


Gads Psykologileksikon, 3. udgave, 2010. Gengivet med tilladelse fra Gads Forlag og hovedredaktør Jens Bjerg. Forfattet af neuropsykolog Anders Gade.


/Neuropsykologerne, Neurokirurgisk Klinik, RH

--Sine Munk 17. mar 2013, 07:17 (UTC)