Geschwind-Galaburda teorien

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning

"Geschwind-Galaburda teorien er en teori om sammenhæng mellem venstrehåndethed og bl.a. dysleksi. Geschwind og Galaburda foreslog i 1985, at højere niveauer af kønshormonet testosteron i kritiske perioder af fostertilværelsen forsinker væksten af venstre hemisfære i forhold til højre hemisfære, og at dette - som én af mange konsekvenser - fører til en større forekomst af venstrehåndethed, autoimmune sygdomme, dysleksi og andre indlæringsvanskeligheder og meget mere. Teorien fik stor indflydelse og gav anledning til mange nyttige undersøgelser af disse sammenhænge, men den grundlæggende hypotese om testosterons indflydelse på håndethed har ikke fundet megen støtte.


Kilder

  • Gads Psykologileksikon, 3. udgave, 2010. Gengivet med tilladelse fra Gads Forlag og hovedredaktør Jens Bjerg. Forfattet af neuropsykolog Anders Gade.
  • Geschwind, N., & Galaburda, A.M. (1985). Cerebral lateralization. Biological mechanisms, associations, and pathology: I. A hypothesis and a program for research. Archives of Neurology, 42, 428-459."

/Neuropsykologerne, Neurokirurgisk Klinik, RH --Sine Munk 17. mar 2013, 08:52 (UTC)