Déjà vu

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning

"(Fr., allerede set). Fornemmelse af bekendthed i en situation eller over for genstande, som er nye og ubekendte. Den almindeligste brug af termen er ved de ændrede perceptuelle oplevelser, som karakteriserer en aura i begyndelsen af et temporallapsepileptisk anfald. Fornemmelsen af at have oplevet situationen tidligere repræsenterer en ændring i kvaliteten af genkendelse, således at hvad som helst i fokus af opmærksomheden opleves med bekendthedskvalitet. Det er med dybdeelektroder vist, at den abnorme bekendthed specielt udløses ved elektrisk stimulation i entorhinal kortex.

Déjà vu bruges også om omtrent tilsvarende oplevelser hos psykiatriske patienter og mere løseligt om enhver fornemmelse af upassende bekendthedskvalitet også hos raske personer. Fænomenet er, når det optræder løsrevet fra andre neurologiske tegn, ikke tegn på patologi."


Kilder

  • Gads Psykologileksikon, 3. udgave, 2010. Gengivet med tilladelse fra Gads Forlag og hovedredaktør Jens Bjerg. Forfattet af neuropsykolog Anders Gade.


/Neuropsykologerne, Neurokirurgisk Klinik, RH --Sine Munk 17. mar 2013, 07:37 (UTC)