Bilirubin CSV

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning

Udredning af SAH

"Blank" CT cerebrum

Hvis CT er blank (dvs. uden blod) men patienten alligevel har typisk klinik med klassisk smæld i hovedet, bør der foretages lumbalpunktur (LBP), dog tidligst 12 timer efter ictus. "Blank" CT udelukker altså ikke SAH.

Oxyhæmoglobin

Er LBP positiv for oxyhæmoglobin men negativ for bilirubin, taler det meget imod SAH, under forudsætning af at prøven er taget korrekt efter 12 timer. Oxyhæmoglobin kan dannes in vitro dvs. i reagensglasset efter traumatisk/blodig lumbalpunktur, og er derfor ikke ensbetydende med SAH. Gentagne LBP'er kan ikke anbefales, da blodtilblanding i spinalvæsken i forbindelse med den første lumbalpunktur, vil påvirke resultatet af den efterfølgende.

Problemet er nu heldigvis langt mindre end tidligere, idet vi har let adgang til visualisering af hjernens blodkar med CT- & MR-angio.

Forhøjet bilirubin i CSV ved SAH

Bilirubin i spinalvæske er forhøjet, når værdien er højere en 0,2 mikromol/liter (referenceintervallet kan være afhængigt af laboratoriet). Forhøjet bilirubin er foreneligt med SAH, idet bilirubin er derivat af hæmoglobin. Dannelsen af bilirubin (tager lang tid og) sker kun in vivo.

Huskeregel

  • Bilirubin i spinalvæsken tyder på hjernehindeBlødning

Husk at få oplyst

  • Hvor mange timer efter ictus blev lumbalpunkturen udført?
  • Blev der stukket mange gange? blodig undersøgelse?