Tobak- og alkoholintervention før operation

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning

Tobak og alkoholintervention før operation

Denne artikel er et uddrag af hele rapporten

Udarbejdet af en arbejdsgruppe under DASAIM og Kirurgisk Forum:

Ann M Møller
Hanne Tønnesen
Per Rotbøll Nielsen
Jes Bruun Lauritzen
21. december 2006

Sådan gør man (Actioncard)

Præoperativt vurderes om patienten er i risiko, defineret ved daglig rygning og/eller skadeligt alkoholforbrug (over 14 og 21 genstande ugentligt for hhv. kvinder og mænd) Risikopatienter tilbydes rutinemæssigt forebyggende interventionsprogrammer:

  • Rygeinterventionen iværksættes inden operative indgreb. Starttidspunkt optimalt 6-8

uger præoperativt, hvor det er muligt.

  • Alkoholintervention iværksættes inden operative indgreb. Starttidspunkt optimalt 4 uger

præoperativt, hvor det er muligt. I forbindelse med interventionsprogrammerne tilbydes gratis nikotinsubstitution hhv. alkoholabstinensmedicin og anden understøttende behandling Identifikation og intervention skal dokumenteres i patientjournalen. Afslutningsvist skal præoperative interventionsprogrammer opfølges efter operationen ved behov parallelt til hospitalets generelle retningslinier for opfølgning på behandling.

Samlede anbefalinger

Sammenhængen mellem rygning, skadeligt alkoholforbrug og udvikling af operationskomplikationer er veldokumenteret. Præoperativ rygeintervention har effekt på patienternes perioperative rygevaner og kan reducere perioperative komplikationer. Det anbefales, at rygeintervention indføres som rutine 6-8 uger inden operative indgreb, hvor det er muligt. Præoperativ alkoholintervention har effekt på patienternes perioperative drikkevaner og kan reducere perioperative komplikationer. Det anbefales, at alkoholintervention indføres som rutine 4 uger inden operative indgreb, hvor det er muligt. Nikotinsubstitution fordobler effekten af rygeintervention. Det anbefales, at der tilbydes gratis nikotinsubstitution (som førstevalgspræparat) for patienter, der ”accepterer” præoperativ rygeintervention. Abstinensmedicin i form af benzodiazepiner (som førstevalgspræparat) og understøttende disulfiram tilbydes som led i alkoholintervention. Det anbefales, at der tilbydes gratis understøttende medicin for patienter, der ”accepterer” præoperativ alkoholintervention. Generelt opfatter operationspatienter tilbud om intervention overfor tobak og alkohol positivt, og har en særlig høj kompliance i den præoperative periode. Det anbefales, at alle patienter, der skønnes at have behov herfor, bør tilbydes hjælp til adfærdsændring.

Intervention

Risikopatienter identificeres systematisk i det præoperative forløb, idet de er defineret ved daglig rygning og skadeligt alkoholforbrug, og risikoen dokumenteres i journalen.

Præoperativ rygeintervention har effekt på patienternes perioperative rygevaner og kan reducere perioperative komplikationer. Det anbefales, at rygeintervention indføres som rutine inden operative indgreb - optimalt 6-8 uger - hvor det er muligt.

Præoperativ alkoholintervention har effekt på patienternes perioperative drikkevaner og kan reducere perioperative komplikationer. Det anbefales, at alkoholintervention indføres som rutine inden operative indgreb – optimalt 4 uger - hvor det er muligt.

Program for præoperativ alkoholintervention

  • Indledende samtale, hvor behandlingsplan og mål fastlægges.
  • Derefter ugentlige opfølgningssamtaler.
  • Behandling med tiamin og stærke B-combiner dagligt.

Ved risiko for lette abstinenssymptomer tilbydes f.eks. 10-40 mg klordiazepoxid (risolid�) dagligt. Ved risiko for svære abstinenssymptomer henvises patienten til alkoholambulatorium.

  • Disulfiram doseres med 400 mg x 2 ugentligt (antabus�) kontrolleret.

Husk forinden at sikre at alkoholpromillen er nul (vha. alkometer).

  • Disulfiram stoppes 1-2 uger før operation.

Facts

Nikotinsubstitution fordobler effekten af rygeintervention. Det anbefales, at der tilbydes gratis nikotinsubstitution (som førstevalgspræparat) for patienter, der deltager i præoperativ rygeintervention.

Abstinensmedicin i form af benzodiazepiner (som førstevalgspræparat) og understøttende disulfiram tilbydes som led i alkoholintervention. Det anbefales, at der tilbydes gratis understøttende medicin for patienter, der ”accepterer” præoperativ alkoholintervention.

Generelt opfatter operationspatienter tilbud om intervention overfor tobak og alkohol positivt, og har en særlig høj kompliance præoperative periode. Det anbefales, at alle patienter, der skønnes at have behov herfor, bør tilbydes hjælp til adfærdsændring.