Apati

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning

"Apati skal forstås som mangel på motivation, drivkraft og engagement. En af de hyppigste ændringer hos patienter med læsioner i hjernens præfrontale dele er nedsat spontanitet. Dette kan ses ved læsioner i store dele af frontallapperne, men er mest udtalt ved mediale læsioner. Ved store bilaterale læsioner, som inkluderer gyrus cingularis anterior, ses akinetisk mutisme, hvor patienten er stum og ubevægelig (bortset fra følgebevægelser med øjnene) trods normal vågenhed. Ved bedring og i mindre udtalte tilfælde taler disse patienter kun, når de bliver spurgt, og de sidder uvirksomme, medmindre de bliver sat i gang med noget. Ofte har de normal viden og normale perceptuelle og motoriske færdigheder, men de bruger dem ikke spontant. De er apatiske, mangler drivkraft. Spørger man, hvad de tænker på, svarer de »ingenting«. Fænomenologisk synes deres bevidsthed tom.

Apati ses også ved læsioner i de subkortikale strukturer, som er forbundet med gyrus cingularis anterior, især nukleus caudatus, pallidum og den mediale thalamus. Apati hører også til de hyppigste symptomer ved demenssygdomme og skizofreni. Ved disse sygdomme er apati forbundet med dysfunktion i den mediale frontallap, især gyrus cingularis anterior.


Kilder

  • Gade, A. (2009) Forstyrrelser i motivation og målrettet adfærd. I A. Gade, C. Gerlach, R. Starrfelt, & P.M. Pedersen (red.) Klinisk neuropsykologi. København: Frydenlund.
  • Gads Psykologileksikon, 3. udgave, 2010. Gengivet med tilladelse fra Gads Forlag og hovedredaktør Jens Bjerg. Forfattet af neuropsykolog Anders Gade.


/Neuropsykologerne, Neurokirurgisk Klinik, RH --Sine Munk 11. mar 201, 08:14 (UTC)