Receptregler

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning

En apoteker har gjort opmærksom på, at receptreglerne trænger til genopfriskning. Her er eksempler på almindelige receptfejl:

  • Klistermærker Nogle sygehuse sætter klistermærker på recepterne. Det er ulovligt. Der er eksempler på, at en patient har fået påklistret en forkert label, ligesom der kan fifles med klistermærker.
  • Medicin som skal udleveres ad flere gange Recepter, der skal udleveres flere gange, skal have påført interval. Hvis det mangler, får patienten kun 1 gang på recepten.
  • Adresse på lægen Recepten skal være påført ydernummer. På recepter fra sygehuse anvendes afdelingskoder. De er ofte mangelfuldt udfyldt, så apoteket ikke kan komme i kontakt med den læge, der har udstedt recepten. Neurokirurgisk, RH, har afdelingskode 211.
  • Lægens navn Generelt er det vanskeligt at læse, hvem det er, der har underskrevet recepten på sygehuset. Skriv lægens navn tydeligt i rubrikken øverst på recepten.
  • Lægens CPR-nr Recepter på kopieringspligtig medicin behøver ikke at være udskrevet på narkochecks. Almindelige receptblanketter kan anvendes, men kun hvis lægen påfører sit CPR-nummer. Det glemmes af og til. Alternativt kan lægen indtelefonere recepten til apoteket eller sende en elektronisk recept (EPM), hvis lægen ikke vil udlevere sit CPR-nummer.
  • Umulig tabletstørrelse Det giver til tider anledning til irritation, at læger på sygehusafdelinger skriver recept på tabletstørrelser, som ikke findes fx prednisolon 10 mg. Apoteket må så udlevere prednisolon 5 mg og anføre 2 tabletter. Søg tablet- og pakningsstørrelser i medicin.dk
  • Ernæringspræparater Recepter på ernæringspræparater skal være udfyldt på de grønne blanketter, hvis patienterne skal have tilskud.
  • Udleveringstilladelse Hvis man udskriver recepter på præparater, der kræver udleveringstilladelse, kan recepten ikke udleveres flere gange.

Kilde: Rationel Farmakoterapi nr. 12, dec. 2008, side 4. Lettere redigering af Viola Olesen dec. 2009.