Kørekort (apopleksi)

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning

Ved en let apopleksi forstås en apopleksi, hvor symptomerne er remitteret indenfor en uge, ved TCI in-denfor 24 timer. Tilladelsen til bilkørsel afhænger af patientens recidivrisiko og skal vurderes ud fra: Risikofaktorer ud fra SP-II-kriterierne EKG samt ultralyd af halskar

Let apopleksi/TCI

(SP-II-kriterier)

  • Aktuel apopleksi (ikke TCI) 2 point
  • Alder ≥ 70 2 point
  • Hypertension (BT > 140/90 mm Hg) 1 point
  • Iskæmisk hjertesygdom 1 point
  • Tidligere apopleksi 3 point
  • Sukkersyge 3 point
  • Erkendt hjerteinsufficiens 3 point

Gruppe 1 køretøjer (almindelig bil og motorcykler)

Hvis der konstateres mere end 50% stenose eller atrieflimmer, eller har patienten mellem 4 og 7 point; da 3 måneders kørselsforbud. Hvis patienten har 8 eller flere point da 6 måneders kørselspause efterfulgt af vurdering af speciallæge i neurologi. Hvis denne skønner, at risikoen for nyt anfald er negligeabel, må patienten køre herefter. Hvis ikke, da kørselspause indtil risikoen er negligeabel.

Gruppe 2 køretøjer (lastbil og anden erhvervskørsel)

Som hovedregel bør kørselsforbudet være den dobbelte længde i forhold til gruppe 1 køretøjer. Har patienten mellem 1 og 3 point; da 3 måneders kørselsforbud. Er de to nævnte undersøgelser (UL og EKG) ikke udført eller konstateres der mere end 50% stenose eller atrieflimmer, eller har patienten mellem 4 og 7 point; da 6 måneders kørselsforbud. Hvis patienten har 8 eller flere point da 12 måneders kørselspause efterfulgt af vurdering af speciallæge i neurologi. Hvis denne skønner, at risikoen for nyt anfald er negligeabel, må patienten køre herefter. Hvis ikke, da kørselspause indtil risikoen er negliabel.

Ved apopleksi der medfører et handicap

Her forlænges kørselsforbudet, indtil handicappet er tilstrækkeligt rehabiliteret, og bilkørsel bør tidligst genoptages efter endt rehabilitering, som regel efter 3- måneder, under forudsætning af, at risikofaktorer er nøje kortlagt, og korrekt profylaktisk behandling er påbegyndt. I tvivlstilfælde bør der anbefales vejledende helbredsmæssig køretest. Hvis der er komplekse symptomer med en blanding af motoriske og kognitive symptomer, mindst 6 måneders bilkørselpause, og i alle til-fælde med tvivl om kørehabilitet vejledende helbredsmæssig køretest. Der anbefales altid vejledende helbredsmæssig køretest, hvis der er beskrevet mere end ubetydelig restlammelser, særligt i tilfælde af venstresidige lammelser på grund af det såkaldte neglekt fænomen. Ved vurdering om intellektuel reduktion som følge af apopleksi, anbefales vurdering af kognitive funktioner, i svære tilfælde udført af neuropsykolog. Se i øvrigt Sundhedsstyrelsens skrivelse fra Sept. 2007

Kørekort

Findes bilkørsel uforsvarlig skal patienten orienteres og pålægges kørselsforbud. Såfremt patienten ikke efterkommer dette, skal det meddeles til embedslægen med kopi til egen læge. Herefter vil kørekortet normalt blive frataget patienten. I tvivlstilfælde udfærdiger lægen en erklæring som sendes til motorkontoret i pågældende politikreds. Denne kan inddrage embedslægen mhp at vurdere behovet for en praktisk såkaldt vejledende prøve foretaget af bilinspektøren. Ved prøven hvor der er en vis selvbetaling, vurderes/påbydes om der er behov for specielle hjælpemidler eller om kørekort skal frakendes permanent eller i en periode. Afgørelsen kan ankes Justitsministeriet og Sundhedsstyrelsen. Der er også mulighed for at blive testet på PTU instituttet for polio-, trafik og ulykkesskadede. Her findes apparatur til afprøvning af reaktionshastighed med videre. Er kørekortet inddraget, har patienten altid mulighed for at få kørekort igen ved at indstille sig til en ny køreprøve.