DTI

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning

DTI = Diffusion Tensor Imaging & DTT = Diffusion Censor Tractography

DTI hvor farverne angiver retning af proton bevægelse

Proton bevæger sig med Brownske bevægelser primært i extracellulært rummet. I en given lille voxel kan protonbevægelsen være helt tilfældig (isotrop) eller i en speciel retning på grund af begrænsning af dens bevægelsesfrihed (anisotrop) som i myeliniserede axoner.

For at retningsbestemme skal DTI undersøgelsen foregå i mindst 6 forskellige retning, derefter anvendes 3D Gaussisk sandsynlighedsberegning til bestemmelse af 3x3 matriks som kaldes en diffusion tensor. En diffusion tensor er karakteriseret ved en eigen value og en eigen vector og kan man matematisk bestemme retningen af bevægelse. FA (fractional anisotropi) angiver graden af anisotropi med en FA-værdi på 0 sv.t. komplet isotopi = helt tilfældig bevægelse, til FA=1 sv.t. komplet anisotropi med udelukkende bevægelse i en retning. I en visuel fremstilling af retning vil en FA-værdig på = svarer til en kugle (en cirkel i planet) mens en FA-værdi på 1 vil svarer til en linje. FA=1 findes ikke i biologisk væv og de vil i stedet have ellipse form.

DTT fremstilles ved at tegner baner gennem eigen vektors i tilstødende voxels, man sætter typisk grænser for skarpt en "tract" mål dreje og minimums længde af de baner der skal findes.

Kvaliteten af DTI billeder bestemmes af antallet af retninger der måles og den rumlige opløsning som er relateret til skanningstiden.

DTT med fremstilling af de nervebaner generelt i hjerne, farvekodet for retning
DTT med fremstilling af de Corticospinalebaner (lilla) og Fasciculus Arcuatus grøn, samt markering af essentielle sprog cortex områder baseret på fMRI














--Jannick Brennum 31. mar 2018, 06:30 (UTC)