Forskel mellem versioner af "DTI"

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning
Linje 1: Linje 1:
 
'''DTI = Diffusion Tensor Imaging & DTT = Diffusion Censor Tractography'''
 
'''DTI = Diffusion Tensor Imaging & DTT = Diffusion Censor Tractography'''
  
[[Fil:DTI.png|200px|right|thumb|DTI hvor farverne angiver retning af proton bevægelse]]Proton bevæger sig med Brownske bevægelser primært i extracellulært rummet. I en given lille voxel kan protonbevægelsen være helt tilfældig (isotrop) eller i en speciel retning på grund af begrænsning af dens bevægelsesfrihed (anisotrop) som i myeliniserede axoner. Indenfor en  3x3 matriks kan man matematisk bestemme retningen af bevægelse. FA (fractional anisotropi) angiver graden af anisotropi med en FA-værdi på 0 sv.t. komplet isotopi = helt tilfældig bevægelse, til FA=1 sv.t. komplet anisotropi med udelukkende bevægelse i en retning.
+
[[Fil:DTI.png|200px|right|thumb|DTI hvor farverne angiver retning af proton bevægelse]]Proton bevæger sig med Brownske bevægelser primært i extracellulært rummet. I en given lille voxel kan protonbevægelsen være helt tilfældig (isotrop) eller i en speciel retning på grund af begrænsning af dens bevægelsesfrihed (anisotrop) som i myeliniserede axoner.  
  
[[kategori:Billeddannelse]]
+
For at retningsbestemme skal DTI undersøgelsen foregå i mindst 6 forskellige retning, derefter anvendes 3D Gaussisk sandsynlighedsberegning til bestemmelse af 3x3 matriks som kaldes en ''diffusion tensor''. En diffusion tensor er karakteriseret ved en ''eigen value'' og en ''eigen vector'' og  kan man matematisk bestemme retningen af bevægelse. FA (fractional anisotropi) angiver graden af anisotropi med en FA-værdi på 0 sv.t. komplet isotopi = helt tilfældig bevægelse, til FA=1 sv.t. komplet anisotropi med udelukkende bevægelse i en retning. I en visuel fremstilling af retning vil en FA-værdig på = svarer til en kugle (en cirkel i planet) mens en FA-værdi på 1 vil svarer til en linje. FA=1 findes ikke i biologisk væv og de vil i stedet have ellipse form.
 +
 
 +
[[kategori:Billeddannelse]]  
  
  

Versionen fra 31. mar 2018, 07:51

DTI = Diffusion Tensor Imaging & DTT = Diffusion Censor Tractography

DTI hvor farverne angiver retning af proton bevægelse

Proton bevæger sig med Brownske bevægelser primært i extracellulært rummet. I en given lille voxel kan protonbevægelsen være helt tilfældig (isotrop) eller i en speciel retning på grund af begrænsning af dens bevægelsesfrihed (anisotrop) som i myeliniserede axoner.

For at retningsbestemme skal DTI undersøgelsen foregå i mindst 6 forskellige retning, derefter anvendes 3D Gaussisk sandsynlighedsberegning til bestemmelse af 3x3 matriks som kaldes en diffusion tensor. En diffusion tensor er karakteriseret ved en eigen value og en eigen vector og kan man matematisk bestemme retningen af bevægelse. FA (fractional anisotropi) angiver graden af anisotropi med en FA-værdi på 0 sv.t. komplet isotopi = helt tilfældig bevægelse, til FA=1 sv.t. komplet anisotropi med udelukkende bevægelse i en retning. I en visuel fremstilling af retning vil en FA-værdig på = svarer til en kugle (en cirkel i planet) mens en FA-værdi på 1 vil svarer til en linje. FA=1 findes ikke i biologisk væv og de vil i stedet have ellipse form.
--Jannick Brennum 31. mar 2018, 06:30 (UTC)