Theory of mind

Fra NeuroWiki

Skift til: Navigation, Søgning

Introduktion

Theory of mind (ToM) er et begreb der omfatter hvordan vi som individer danner opfattelse af egen og andres sindstilstand (mental state). TOM omfatter opfattelse af andres intentioner, tro, ønsker, om der er tale om ægte eller påtagede roller/holdninger, viden osv.

Oprindelsen til ordet Theory of mind kommer at at vi som individ kun kan vide at vi selv har en bevidsthed gennem introspektion men at vi antager at andre har det og herunder vores opfattelse af hvordan andres sind fungerer. ToM omhandler således evnen til at sætte sig i en andens sted, herunder at forstå at andre kan have andre opfattelse af sammenhænge end vi selv har.

Spejlneuroner har været tæt involveret i teoridannelsen omkring ToM - omend der nu er startet en modbevægelse som påstår at spejlneuroner ikke eksisterer.

Ikke fungerende Theory of mind, også kalder Mind-blindness, kendes fra Aspergers syndrom, autisme, skizofreni, samt hos personer der normalt besidder ToM når de er under påvirkning af alkohol eller narkotika.

Video blandt and om Theory of mind


--Jannick Brennum 2. jan 2016, 09:47 (UTC)

Personlige værktøjer
Navigation