Globus Pallidus

Fra NeuroWiki
Spring til navigation Spring til søgning
Fig. 1 Globus Pallidus markeret med grønt
Fig. 2 Globus Pallidus markeret med grønt
Fig. 3 Globus Pallidus markeret med orange

Introduktion

Globus Pallidus er en del af basal ganglierne = Corpus Striatum. Globus Pallidus udgør den mesiale del af Nucleus Lentiformis, hvoraf Putamen udgør den laterale del. Globus Pallidus udgør udviklingsmæssigt den ældste del af Corpus Striatum (basal ganglierne) og kaldes derfor Paleostriaum, eller blot Pallium.

Anatomi

Globus Pallidus er beliggende mesialt for Putamen, adskilt fra denne af Lamina Medullaris Lateralis. Anteriort for Globus Pallidus løber det anteriore ben af Capsula Interna, som skiller Globus Pallidus fra Nucleus Caudatus. Posterior for Glosbus Pallidus løber det posteriore ben af Capsula Interne, som adskiller Globus Pallidus fra Thalamus.

Globus Pallidus er opdelt i to dele:

  • Globus Pallidus internus (GPi)
  • Globus Pallidus externus (GPe).

Funktion

Globus Pallidus er invoveret i regulering af voluntære bevægelser i tæt samarbejde med Substantia Nigra. Ved regulering af voluntære bevægelser har Globus Pallidus en primær inhibitorisk effekt som modbalancerer cerebellums primært excitatoriske effekt. Kirurgisk læsion eller stimulation via implanterede dybde elektroder (DBS=Deep Brain Stimulation) i Globus Pallidus benyttes eksempelvis til behandling af sympromer ved essentiel tremor, Mb. Parkinson og dystoni.

Forbindelser

De to dele af Globus Pallidus (GPi & GPe) har identiske Input, men meget forskellige Output. GPi er meget ens i strutur og funktion med pars reticularis af Substantia Nigra, tilsammen betragtes de som output porten fra basal ganglierne.

Input

  • Striatum
  • Nucleus Subthalamicus, beliggende under Thalamus, adskilt fra GPi af capsula interna's bagre ben


Output

GPi

Det er inhibitoriske GABA-meninerge efferente baner:

  • Thalamus Ventrale Laterale kerne
  • Thalamus Ventrale Anteriore kerne
  • Thalamus Centromedian kerne
  • Tegmentum

Sammen med pars Reticularis er GPi output porten fra basal ganglierne, med Pallidothalamisk fibre, som har inhibitorisk effekt på primært den anterolaterale og den anteroventrale thalamus kerne. Disse thalamus kerner sender excitatoriske efferente baner til fronallappen, fortrinsvis til primæs motorisk cortex og supplementary motor cortex. En mindre del af de efferente baner går til Nucleus Pedunculopontinus, der er beliggende i tegmentum. Hos firbenede dyr er denne kerne involveret i koordinering / regulerring i firbenet gang.

De pallidale efferente baner er primært involveret i bevægelse af af ekstremiteterne, mens de Nigrale efferenter primært er involveret i regulering af den trunkale muskulatur og extra oculære muskler. Der er efferente baner fra pars reticularis i Substantian Nigra til Colliculus Superior og til den pedunculopontine kerne.

GPe

  • Nucleus Subthalamicus, dette er en inhibitorisk GABA-minerg efferent


--Jannick Brennum 6. okt 2012, 14:54 (UTC)